Ανακαλύψτε Τα Θαύματα της Αργολίδας

Εξερευνήστε την πολυμορφία και την ομορφιά κάθε δημοτικής ενότητας μέσα από λεπτομερείς πληροφορίες και ενδιαφέροντα στοιχεία. Νιώστε τον παλμό της ιστορίας, την φυσική γοητεία, και τον πολιτιστικό πλούτο κάθε περιοχής, διαμορφώνοντας την εμπειρία σας στο Ναύπλιο. Επισκεφθείτε τις και ανακαλύψτε τα μυστικά κάθε γωνιάς, γεμάτα ιστορία και ζωντανή κουλτούρα.

Δημοτική Ενότητα Ναυπλίου

Το Ναύπλιο, επίσης γνωστό ως Ανάπλι, αποτελεί την πρωτεύουσα του νομού Αργολίδας και αναδεικνύεται ως μια από τις πιο όμορφες και δημοφιλείς πόλεις της Ελλάδας. Εκτός από τον διοικητικό του ρόλο, αποτελεί σημαντικό τουριστικό κέντρο, ελκύοντας επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Σύμφωνα με τη μυθολογία, το όνομά της προέρχεται από τον Ναύπλιο, γιο του θεού Ποσειδώνα και της Αμυμώνης. Η πόλη περιβάλλεται από πολλές άλλες γραφικές περιοχές, όπως η Άρεια και τα Λευκάκια, που προσφέρουν μοναδικά φυσικά τοπία και εκπληκτικές εικόνες. Τα Λευκάκια, που βρίσκονται ανατολικά του Ναυπλίου, προσφέρουν ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον με γραφικούς λόφους, εκπληκτική θέα και κάμπο με εσπεριδοειδή. Ενώ τα Πυργιώτικα, ένα μικρό χωριό κοντά στο Ναύπλιο, προσφέρουν αμφιθεατρική άποψη της πόλης από κάθε σημείο τους, βρισκόμενα σε υψόμετρο περίπου 120 μέτρων.

Δημοτική Ενότητα Ασίνης

Το Τολό, μια περιοχή που συγκεντρώνει περίπου 2500 κατοίκους, είναι γνωστή για τα δύο εντυπωσιακά νησιά της, το Κορωνήσι με το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων και τη Ρόμβη, γνωστή και ως το νησί της Αφροδίτης. Στο Δρέπανο, ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό 9 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, οι πράσινες εκτάσεις των μανταρινιών συναντούν την καταγάλανη παραλία της Πλάκας. Ο παραδοσιακός οικισμός χτίστηκε στο πίσω μέρος του λόφου Μύλος, προσφέροντας εκπληκτική θέα στη θάλασσα. Η Ασίνη, γνωστή ως “παραδοσιακό αρχοντοχώρι”, βρίσκεται 8 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο και ξεχωρίζει για την ιστορία της και τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Στους πρόποδες ενός ψηλού βουνού σε σχήμα αβγού, το χωριό καταλήγει στην κορυφή του, όπου φωτίζεται το βράδυ από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, προσφέροντας μοναδική ατμόσφαιρα. Τα Ίρια, δημιουργημένα από Κρήτες πρόσφυγες, διατηρούν τον πνευματικό πλούτο από την εποχή του Καποδίστρια. Το παραθαλάσσιο χωριό Κάντια, με την πλούσια ιστορία και το μαγευτικό τοπίο, αποτελεί μια ακόμα πολύτιμη πτυχή της ενότητας, συνδυάζοντας την παράδοση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Δημοτική Ενότητα Μιδέας

Η Αγία Τριάδα, πρώην Μέρμπακα, είναι ένα χωριό 10 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο και 6 από το Άργος. Καταξιωμένο ως κέντρο του πρώην Δήμου Μιδέας, περιβάλλεται από πορτοκαλεώνες. Το Ανυφί, κτισμένο σε κρίσιμη θέση, αποτελεί την είσοδο στο νέο Δήμο Ναυπλιέων. Το Αραχναίο, μεταξύ δύο ψηλών κορυφών, προσφέρει εκπληκτική θέα. Στο Αργολικό, η ιστορία χάνεται στους αιώνες, με ελάχιστες βιβλιογραφικές αναφορές. Το Μάνεση, χωριό Αρβανιτών, έχει εκτός των άλλων ένα παρελθόν που φτάνει μέχρι την Ιταλία. Τα Δενδρά, μικρός οικισμός με μακρά ιστορία, συνδυάζει τη γεωργία με την ησυχία. Η Μιδέα, στο βορειοανατολικό άκρο της αργολικής πεδιάδας, παράγει λαχανικά, εσπεριδοειδή και ελαιόλαδο. Στο Παναρίτη, τα ιστορικά και τα οικολογικά πηγαίνουν χέρι χέρι. Η Πουλακίδα, μεγάλο χωριό κοντά στο Ναύπλιο, προσφέρει εξαιρετική θέα από την Αγία Παρασκευή, ενώ ζωντανεύει κατά τη διάρκεια των Αποκριών με παραδοσιακά έθιμα.

Δημοτική Ενότητα Νέας Τίρυνθας

Η Νέα Τίρυνθα, μόλις 5 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, ανήκε μέχρι πρόσφατα στον Δήμο Νέας Τίρυνθας και ήταν έδρα του Δήμου. Πλέον ανήκει στη Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Ναυπλιέων. Αρχικά γνωστή ως “Κοφίνι,” μετονομάστηκε σε Νέα Τίρυνθα το 1953. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, επικεντρώνοντας τις δραστηριότητές τους στην καλλιέργεια εσπεριδοειδών, βερίκοκων και κηπευτικών. Το Νέο Ροεινό Αργολίδας, επίσης, προσφέρει μοναδική εμπειρία, κτισμένο σε πλαγιά, με θέα προς το Ναύπλιο. Οι κάτοικοί του, κυρίως Αρκάδες, διατηρούν τις ρίζες τους από το Ροεινό Αρκαδίας και συνδέονται στενά με το παρελθόν τους, επισκεπτόμενοι το Παλαιό Ροεινό κατά τις γιορτές του Αγίου Γεωργίου και του Προφήτη Ηλία. Το χωριό Κατσίγκρι, προερχόμενο από τον Τούρκο Κατσίγκρ Αγά, που σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ήταν ιδιοκτήτης ολόκληρης της περιοχής, μετά την Τουρκοκρατία, μετονομάστηκε σε “Άγιος Αδριανός,” προς τιμήν της ομώνυμης εκκλησίας που εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα.

EXPLORE NAFPLIO

Νιώστε το Ναύπλιο Πριν το Επισκεφτείτε